Koprivnica

Potopljeni stari most kod Oružane od vode spasili vatrogasci

'02.03.2013., Koprivnica - Koprivnicki profesionalni vatrogasci ispumpavaju vodu iz arheoloskog nalazista ispred cajghausa, odnosno gradske oruzane, na kojem su pronadjeni ostaci mosta na ulazu u neka
'Marijan Susenj/PIXSELL'
05.03.2013.
u 10:00

Robert Čimin iz koprivničkog muzeja tvrdi da nije bilo potrebe za još boljom zaštitom tog nalazišta

Vodeni bazen u arheloškom iskopu kod zgrade Oružane na koprivničkim bedemima prošli tjedan nemalo je zbunjivao prolaznike. Kako je moguće da se tako vrijedno nalazište neadekvatno zbrinulo, pitali su se.

Revitalizacija bedema

- Moguće stvaranje bazena uslijed veće količine padalina nije bilo moguće riješiti iskopom potencijalnog odvodnog kanala prema jugu zbog postojećeg kanalizacijskog voda sanitarnog čvora zgrade Oružane pa je odlučeno da će se ta voda po potrebi jednostavno ispupavati - istaknuo je voditelj arheoloških iskopavanja iz Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i dodao kako su to profesionalni vatrogasci u subotu i učinili.

Studija o revitalizaciji koprivničkih bedema prihvaćena je u proljeće 2011. godine, a arheološkim radovima kod Oružane pristupilo se lani 11. listopada i trajali su 15 dana.

Vrijedni podaci

- Istražila se velika površina i dobiveni su brojni novi podaci o načinu gradnje pojedinih dijelova tvrđave, ali radovi nisu dovršeni. Iskopavanja su obuhvatila prostor pred Gradskim vratima, a usredotočili smo se prvenstveno na položaj i izgled drvenog mosta, koji vjerojatno datira s kraja 16. stoljeća. Drugi zadatak istraživanja bio je prepoznavanje položaja i izgleda uške istovremenog ili mlađeg jugoistočnog bastiona te dokumentirati njene kote, kosine i tlocrtni položaj - pojasnio je Čimin, kazavši da nije bilo potrebno bolje zaštititi nalazište jer se ionako radi o organskom materijalu podložnom propadanju i na lokalitetu ga neće biti moguće prezentirati "in situ".

- Istražena je i mlađa faza južnog bastiona s početka 17. stoljeća kada most više ne postoji i kada je prostor pred zgradom Oružane poravnat, odnosno obrambeni jarak je zatrpan, a u to vrijeme uška bastiona zaklanjala je čitava vrata - rekao je Čimin i najavio da će se iskopavanja nastaviti čim se za to steknu vremenski uvjeti, osiguraju sredstva te izmjesti kanalizacijski vod koji prolazi prostorom predviđenim za istraživanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije